Днес официално бе поставено началото на информационната кампания за рака на

...
Днес официално бе поставено началото на информационната кампания за рака на
Коментари Харесай

Близо 5000 мъже у нас са диагностицирани с рак на простатата през 2020 г.

Днес публично бе сложено началото на информационната акция за рака на простатата „ Заедно против рака на простатата “, която тази година се провежда под мотото „ Моето здраве е моя отговорност “.

Инициативата, която е обвързана със Световния месец, отдаден на мъжкото здраве – ноември, се организира за шеста поредна година от Astellas България в партньорство с Българското онкологично научно сдружение (БОНД) и Българското урологично сдружение (БУД). Посланици на акцията тази година са музикантът Иван Лечев, ръководителят на БОНД проф. Асен Дудов и ръководителят на БУД проф. Марин Георгиев.

Ракът на простатата е проблем от международен мащаб, каза проф. Асен Дудов, като изясни, че това заболяване е второ по периодичност при мъжете в света с 1,4 млн. диагностицирани през 2020 година Данните демонстрират, че през същата година ракът на простатата е четвъртият най-често срещан рак в Европа и най-често диагностицираният рак в България.

Заболяването е най-често срещаното онкологично заболяване измежду мъжете както в Европа (20,2%), по този начин и у нас (24,4%). През 2020 година диагностицираните с рак на простатата българи са 4983. Проф. Дудов означи, че рискът от развиване на рак на простатата при мъжете под 75-годишна възраст се среща при един на 12 души, а рискът от гибел от болестта преди навършване на тази възраст - при един на 103 мъже в Европа. Ракът на простатата е петата водеща причина за гибел измежду онкологичните болести. В Европа през 2020 година в резултат на заболяването са умряли 108 088 мъже.

Проф. Дудов изясни, че петгодишната относителна преживяемост при локализиран и районен рак на простатата е 100% спрямо 30,5% при метастазирал рак. Именно по тази причина ранната диагностика и своевременното лекуване са от основно значение. В същото време в България диагностицираните в трети и четвърти етап са 23,8% от всички нови случаи, 10,1% са с непостоянен етап, а в първи и втори етап са 66,1%.

Проф. Марин Георгиев обясни, че в слагането на диагнозата вземат участие медицински експерти от разнообразни специалности – общопрактикуващите лекари, уролозите, хирурзите и експертите по образна диагностика, а в случай че са задоволително осведомени и самите пациенти и техните близки.

Той напомни, че мъжете над 50-годишна възраст подлежат на наложителен профилактичен обзор през две години при персоналните лекари. За тях е планувано и проучване на маркер в кръвта – простатно-специфичен антиген (PSA), което се поема от НЗОК. За мъжете сред 40 и 45 година е целесъобразно да се дефинира изходно PSA равнище, с цел да се инициира приспособено към риска следене на здравословното им положение.

Данните демонстрират, че този скрининг понижава с 21% смъртността от болестта.

„ PSA е най-използваният биомаркер при рак на простатата и е неотменна част от контрола на болестта – от слагането на диагнозата, през следене резултата на лекуването, до установяването на градация “, сподели проф. Георгиев.

Музикантът Иван Лечев призова мъжете да наблюдават положението си постоянно съгласно рекомендациите на лекарите и да не не помнят, че здравето им е тяхна отговорност.

„ Има задоволително доказателства в медицината, и лекарите ще го потвърдят, че открит в точния момент, ракът на простатата е лечим. Затова е значимо мъжете над 50 години да не отсрочват да се изследват, а в случай че се наложи – и да се лекуват “, сподели Лечев.

Д-р Стамен Банковски, шеф на Астелас за България, Унгария и Румъния, изясни, че във фокуса на акцията е да се увеличи информираността на обществото във връзка с рака на простатата и опциите за диагностика и модерно лекуване. Целта е с редица интензивности мъжете да бъдат предизвикани да извърнат внимание на здравето си и да не пропущат постоянните профилактични прегледи. „ Чрез мотото „ Моето здраве е моя отговорност “ се опитваме да сложим акцент върху персоналната отговорност на всеки мъж за личното му здраве “, сподели доктор Банковски.

Представен бе и особено заснетият видеоклип с присъединяване на посланиците на акцията „ Моето здраве е моя отговорност “. През месец ноември той ще бъде предаван на екраните на станциите на метрото в София, както и на екраните в чакалните на 13 лечебни заведения в София, Варна, Бургас, Пловдив, Плевен, Велико Търново, Стара Загора, Ямбол и Видин. Видеото ще бъде популяризирано и онлайн.

Посланията на акцията ще бъдат разпространявани посредством брандирани рейсове в София и Варна, билборди и метро пана.

Освен поддръжката на Столична община и „ Метрополитен “ АД за излъчването на видеото в метрото, акцията получи поддръжка и от Летище София. Пътниците, преминаващи през аерогарата, ще видят в мъжките тоалетни разлепени стикери с информация за нуждата от проучване на PSA за мъжете над 50 година

Зад акцията застана и екипът на „ Спортното шоу на Дарик “. През целия месец ноември водещите ще напомнят на цялата си мъжка публика за рака на простатата и опцията да наблюдават положението си след 50-годишна възраст единствено с едно кръвно проучване.

Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР